Training Existentiële Zorg
What does a man in despair need? A human being
Martin Buber
Een training voor mensen die binnen de oncologie werken en stil willen staan bij wat dit werk van hen vraagt en wat hen daarin steunt. Letterlijk en figuurlijk ‘stil staan’.
De diagnose kanker heeft grote impact op de mensen. Zij worden geconfronteerd met vragen over leven en dood, met onzekerheid en pijn. Hun leven wankelt als het ware.
Als zorgverlener word je ook geconfronteerd met allerlei zingevingsvragen en geraakt door de gevoelens die daarbij naar boven komen.
Hoe ga je hiermee om vanuit zowel je persoonlijke als je professionele betrokkenheid?
Deze 3-daagse training draagt bij aan het ontwikkelen van de grondhouding die dit werk van jou als mens én zorgverlener vraagt.
Deze training is geaccrediteerd door: Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals en Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers (SKGV)
Tevens is accreditatie aangevraagd bij enkele andere beroepsverenigingen.
Waarom deze training
Het omgaan met kanker en alles wat dat kan oproepen betekent vaak een existentiële crisis voor alle betrokkenen. Als zorgverlener word je daardoor zelf ook geconfronteerd met allerlei zingevingsvragen en wat dat bij jou oproept. Hoe ga je daar mee om vanuit zowel je menselijke als professionele betrokkenheid? Tijdens deze 3-daagse is er aandacht voor vragen die de grond van het leven raken en vaak niet ‘oplosbaar’ zijn. Zo lastig als je wilt helpen en lijden wilt verlichten! Werkelijk aanwezig zijn bij existentiële nood vraagt om een basishouding van ‘niet weten’, die ruimte geeft en vertrouwen heeft in de unieke weg van ieder mens. Dit vraagt tevens om een respectvolle reflectie op je eigen functioneren, kracht en kwetsbaarheid.
Deze 3-daagse training draagt bij aan het ontwikkelen van de grondhouding die dit werk van jou als persoon én professional vraagt. Er is aandacht voor de therapeutische relatie die ook ruimte geeft aan levensvragen die niet oplosbaar zijn. Dit vraagt om reflectie op je eigen functioneren, je kracht en ook gevoelens van onmacht en kwetsbaarheid. De training is een combinatie van theorie en ervaringsgerichte uitwisseling.
Inhoud training
Er wordt tijdens de training o.a. gewerkt met het door dr. Joan Halifax ontwikkelde G.R.A.C.E. model 3. Waarmee we zullen oefenen om vanuit innerlijke kracht, een helder hoofd en een open hart werkelijk nabij te kunnen zijn.
Ook wordt gebruik gemaakt van inzichten en technieken uit de MBSR4 en compassie trainingen.
Verder is er aandacht voor goede zelfzorg, omdat dit intensieve werk veel van ons vraagt. Wat kan helpen in het omgaan met zo veel intens lijden en hoe kun je voorkomen dat je niet opgebrand raakt en evenmin emotioneel afstompt?
Er is ook ruim tijd voor stilte, natuur en bezinning, waardoor dit weekend een mooie combinatie biedt van deskundigheidsbevordering en weer ‘op adem te komen’.
De ervaring leert dat deze dagen bijdragen aan inspiratie, rust en gezonde zelfzorg, om van daaruit weer met hernieuwde zin dit belangrijke werk te doen.
“Het was een afgewogen programma van stilte, luisteren, schrijven, delen.” - reactie van een deelnemer
Globaal programma
Vrijdag (start rond 10:30)
Kennismaking, inleiding existentiële vragen theorie en ervaringsgerichte oefening, wandelen en persoonlijke tijd, meditatieve beoefening.
Zaterdag
Theorie en toepasbaarheid van o.a GRACE model, luister- en compassie theorie en beoefening (o.a schrijfoefeningen), wandelen, meditatieve beoefening.
Zondag (afronding rond 15:00)
Theorie existentiële zorg vanuit verschillende perspectieven, zelfzorg, communicatie, meditatieve beoefening.
Iedereen die in het werk met mensen met kanker te maken heeft is welkom.
Deelnemers hebben meestal een diverse achtergrond en zij willen allemaal de zorg die zij geven optimaliseren en daar zelf gezond én gemotiveerd bij blijven.
Aan eerdere trainingen namen o.a. (huis)artsen, psychologen, (psycho)therapeuten, psychiaters, mindfulness trainers, verpleegkundigen, geestelijk verzorgers, beeldend therapeuten, maatschappelijk werkenden en leidinggevenden deel.
De eerstvolgende training vindt plaats van vrijdag 16 t/m zondag 18 januari 2026, bij minimaal 10 deelnemers. Er is plaats voor maximaal 14 deelnemers.
De training start op vrijdag om 10:30 en eindigt op zondag om 15:00.
Deze training is geaccrediteerd door: Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals en Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers (SKGV)
Tarieven (incl. btw):
- € 675,- (particulieren)
- € 875,- (wanneer de werkgever betaalt)
Deze prijzen zijn inclusief verblijf op een eenpersoonskamer en lekkere vegetarische maaltijden.
Greta Antuma geeft voor Kairos bij Kanker sinds 2018 meerdere retraites en trainingen per jaar. Existentiële vragen vormen daarin de rode draad.
Greta heeft meer dan 20 jaar ervaring in de zenmeditatie en is jarenlang getraind door Irène Bakker in het werk rond leven en sterven.
In het UMCG leidt zij mediatiegroepen en 'spiegelgesprekken', en geeft workshops compassie en mindfulness aan medewerkers. Verder geeft zij online meditaties voor mensen werkzaam in de gezondheidszorg bij BFC Compassionate Care & Mindful Medicine.
"Zie de Mens, werkelijk aanwezig kunnen zijn bij de ander. Vanuit een houding en geestesgesteldheid datgene kunnen doen wat zowel de ander als jijzelf nodig hebt." - Greta
Wanneer je meer informatie wilt en/of je wilt aanmelden, stuur dan een mail naar [email protected].
Ervaringen
-
Niet alleen persoonlijk maar ook in professioneel opzicht heeft de training me meer rust gebracht: in mijn contacten met cliënten (al dan niet oncologische), ben ik dichter bij mezelf . Ik voel me rustiger en minder verantwoordelijk voor hun proces. Ik kan er meer bij Zijn. Soft front en strong back, ben ik me van bewust.
-
De training heeft me nog meer doen realiseren dat zelfzorg essentieel is om goede zorg aan anderen te kunnen bieden. Het heeft mijn zelfrespect doen groeien. En ik heb me erg verbonden gevoeld met mijn collega's.
-
De fijngevoelige afwisseling van meditatie, ervarings-gerichte oefeningen, wandelingen in de prachtige natuur en de praktische handvatten voor betrokken (zelf-)zorg hebben mij innerlijk verfrist en verrijkt.
-
Ik heb de training als weldadig ervaren, Er was een goede balans tussen boeiende nieuwe oefeningen om in het werk te gebruiken en aandacht voor zelfzorg als werker in de oncologie. De training heeft een effect op mij dat langer duurt dan de dagen op de Hof van Kairos. De liefdevolle zorg en het echt sublieme eten maakt het tot een ervaring die ik al mijn collega's gun.
-
Van vrijdag-tot zondagmorgen ondergedompeld te worden in een sfeer van liefdevolle aandacht, de stiltemomenten, de wandelingen, de meditaties en de enorme rijkdom van de aangereikte kennis, de uitwisseling met anderen, het herkennen van valkuilen in het werk: alles bij elkaar een topervaring.
-
De training heeft mij innerlijke rust gegeven. Ik merk dat die nog steeds doorwerkt. Vooral het samenzijn, de rust, buiten zijn, en heerlijk eten: alles straalde liefde en zachtheid uit. In professioneel opzicht heeft de training mij ook meer rust gebracht: in mijn contacten met cliënten ben ik dichter bij mijzelf. Ik voel me rustiger en minder verantwoordelijk voor hun proces. Ik kan er meer bij Zijn.
-
Zoals ik hoopte: met lijf, hart en ziel stilstaan bij wat mij bezighoudt en drijft. Emotioneel ook helend.
Weer stevige (werk)grond om op te staan en innerlijke kalmte. En mooie ontmoetingen met collega’s. -
De training heeft mij meer inzicht gegeven hoe belangrijk zelfzorg is in het werken met oncologie patiënten. Tevens dat regelmatig met andere hulpverleners praten over existentiële aspecten van het werk en van jouw mens zijn heel belangrijk is. Het maakt dat ik me minder alleen met deze vragen voel. Verder heb ik meer inzicht gekregen in mijn eigen aannames en verwachtingen m.b.t. tot de dood, het sterven en hulpverlening aan patiënten.
-
Stilstaan bij de betekenis van het ontmoeten van die ander, die geconfronteerd wordt met kanker en zoekt naar een manier in het omgaan met deze nieuwe werkelijkheid. Ik heb handvatten en inzichten opgedaan, die ik mee kan nemen op mijn reis als mens en specifiek in de rol van hulpverlener in de psychosociale oncologie. De waardevolle gesprekken met mijn reisgenoten hebben mij gelaafd en hebben mij de mogelijkheid gegeven stil te staan bij mijn vragen, de manier waarop ik aandacht kan blijven geven aan goede (zelf)zorg en het volgen van mijn hart. Deze ontmoetingen waren en zijn als voedsel voor mijn ziel.